Poznano dotychczas wiele różnorodnych białek czyli protein obecnych w żółtku. Najważniejsze są dwa z nich: lipoproteina i liwetyna. Niektórzy ludzie zdradzają objawy choroby także wobec trzeciego składnika białkowego w żółtku-apowitelliny. Inni wobec wszystkich, mniej liczni wobec jednego. Co gorsza wykryto w żółtku naturalną domieszkę protein białka, zwłaszcza owotransferyny. Z drugiej strony w białku jaja uczulają co najmniej 23 alergeny! Cztery z nich mogą być szczególnie niebezpieczne: owoalbumina, owmukoid, transferyna i lizozym. I znowu, jak to w loterii genowej, konkretnego człowieka może uczulać jedna z wymienionych protein, kilka z nich lub wszystkie na raz. Ale nie na tym koniec. U niektórych pacjentów uczulonych na jajko wykryto silną reakcję po spożyciu mięsa indyka i słabszą po gęsi. I jeszcze nie wszystko ! Prof. Edward Rudzki podał przykład zapaści u osób które zażyły leki lub cukierki z mimowolną domieszką białek jaj. Zdarzają się przypadki alergii na szczepionki jeśli do hodowli wirusów użyto jaj. Na szczęście ten rodzaj choroby występuje obecnie rzadziej, bo wiele szczepionek jest produkowane bez użycia jaj. Badanie składu protein ujawniło więc nieco większy stopień komplikacji omawianej, wiosennej alergii pokarmowej.
Czy można coś zrobić?
Wesołych i smacznych Świąt! Chyba, że ktoś ma alergię ...