Coraz więcej wiemy o wadach tłustej wieprzowiny i zaletach ryb morskich podanych co najmniej raz spojówek tygodniu. Zwykle jednak odrabiamy to zalecenie dietetyków hurtem , w poleconej smażalni gdzieś przy plaży w Kołobrzegu czy Ustce.
Niektórzy - z powodu uczulenia- muszą poszukiwać innego źródła zdrowego tłuszczu omega ileś tam. Ryby bowiem są w wielu krajach najczęstszym powodem dramatycznej zapaści z utratą przytomności, zawsze groźnej dla życia (wstrząs anafilaktyczny). Jedna z moich pacjentek była tak mocno uczulona, że zbliżając się do sklepu rybnego musiała przechodzić na drugą stronę ulicy ,”aby uniknąć dziwnej duszności i słabości”. Znając swoją śledziową alergię unikała ich starannie. Pewnego lata w pensjonacie nad morzem poczuła się źle po zjedzeniu... kurczaka, chociaż w rodzinnym Łowiczu mogła jeść kury bez problemów. Zamiast być na plaży smutno patrzyła na podwórko, gdzie krzątały się kury. Wtedy zobaczyła jak gospodyni wynosi im jako karmę wnętrzności świeżo wypatroszonych ryb i nagle zrozumiała, w czym rzecz. Silnie uczulonym osobom alergeny nawet w paszy dla zwierząt mogą odczuwalnie szkodzić po ich późniejszym spożyciu. A kto wie ile mączki rybnej podaje się w hodowlach drobiu i jaj?
Warto zapamiętać, że :
- Zwykle alergia dotyczy wielu gatunków ryb morskich, rzadziej obejmuje jednocześnie ryby słodkowodne.
- Objawy uczulenia na mięso ryb mogą być różne – najczęściej pojawia się wysypka skórna z obrzękiem i napady astmy, nieco rzadziej gwałtowny katar i kichanie lub (Uwaga, rzadko kojarzone!) pieczenie i łzawienie oczu z puchnięciem spojówek. O dziwo najrzadziej występują nudności, wymioty i bóle brzucha którym może towarzyszyć biegunka i krwawe stolce.
- Reakcja alergiczna na ryby występuje częściej u dzieci!
- Gdy choroba występuje nie zawsze po spożyciu ryby należy rozważyć i zbadać nadwrażliwość na pasożyta rybiego Anisakis simplex.
- Silnie uczulonym mogą szkodzić nawet opary gotowanych ryb i ich zapachy.
- Podczas wykonywania testów skórnych na ryby często zdarza się wstrząs. Należy je przeprowadzać wyłącznie w dobrze zabezpieczonych poradniach.
- U gospodyń domowych i pracowników gastronomii występuje w postać kontaktowa wyprysku skóry dłoni.
- U wielu chorych na atopowe zapalenia skóry zaostrzenia zmian lub tylko silny świąd pojawiają się często po zjedzeniu ryby.
- Napad astmy lub pokrzywki powysiłkowej może zależeć od ryb spożytych tuż przed ćwiczeniami, spacerem lub tańcem.
- Na koniec proszę PT Alergików Rybnych by nie głaskali pysków delfinów świeżo karmionych mięsem dorsza.
Z tym dekalogiem można spokojniej jechać nad Adriatyk.